Harrastus

Harrastus

Radioamatööritoiminta on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Mukana harrastuksessa on kaikenikäisiä aina koululaisista eläkeläisiin. Tapoja harrastaa radioamatööritoimintaa on monia.

Radioamatööri voi pitää yhteyksiä muiden harrastajien kanssa ympäri maailman. Yhteyden aikana kerrotaan aseman kutsumerkki sekä se miten hyvin toista radioamatööriasemaa kuullaan. Useimmiten kerrotaan myös nimi ja oman aseman sijaintipaikka. Radioamatööriyhteys voi olla hyvin lyhyt tai jutustelemaan voi jäädä pidemmäksi aikaa. Yhteyksiä voi pitää puheella, sähköttämällä, dataa tai kuvia lähettämällä.

Radioamatööri voi rakentaa itse laitteita ja antenneita. Suomen radioamatööriliiton tapahtumissa ja paikalliskerhoilla järjestetään antenni- ja rakentelupajoja.

DX-peditio tarkoittaa sitä että radioamatöörit menevät pitämään yhteyksiä maihin, joista on harvoin radioamatööriasemia äänessä. Retkikohteen ei tarvitse olla kaukana. Radioamatöörit saattavat rakentaa radioaseman esimerkiksi majakalle tai korkealle mäelle. Jotkut myös pitävät yhteyksiä kansallispuistoista tai luonnonsuojelualueilta.

Radioamatööriharrastuksen voi yhdistää myös suunnistukseen. Radiosuunnistuksen (ARDF) idea on etsiä metsään piilotetut rastit eli radiolähettimet oman vastaanottimen avulla.

Suomen Radioamatööriliitto on Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenyhdistys. Monet radioamatöörit osallistuvat Vapepan harjoituksiin ja tehtäviin.

Radion näyttö.

Kuulumisia Kosovosta, Z60A äänessä 18.2. asti

(Osittainen lyhennelmä 11.2.2018 julkaistusta tiedotteesta.) Sää on lämmennyt Kosovossa ja on nollan yläpuolella. Moni on ihmetellyt miksei häiriötasoa saada pienennettyä ...
Lue lisää
Joulupukki radioamatööriasemallaan.

Joulupukin radioseikkailut Suomi 100 -hengessä

OJ9X piti 66 771 yhteyttä 170 DXCC-maahan Teksti: Martti Laine, OH2BH Perinteinen Santa Radio (OF9X) päätti yhtyä Suomi 100 -juhlavuoteen ...
Lue lisää
Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.

Toimiston tiedote 3/2018

Toimiston tiedote 3/2018, 27.1.2018 PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO Tämä bulletiini luetaan bandilla lauantaina 27.1. klo 15.00 SA. taajuuksilla 3685 ja 7070 ...
Lue lisää
QSL-kortti.

Santa Radion yhteisprojektin kusosaalis: yli 66 000 yhteyttä

Santa Radio, OJ9X, oli äänessä 5.–31.12.2017. Lähes viidenkymmenen operaattorin yhteisprojektin kusomäärä oli huima: yli 66 000 yhteyttä. Operaatiota toteutettiin paitsi ...
Lue lisää
Vanhoja radioita ja workkimista.

PRT OH100 -tapahtuman kooste

Itsenäisyyspäivänä järjestetyn PRT OH100 -tapahtuman kooste on julkaistu. Lue lisää osallistujien workkimiskokemuksista ja radiolaitteista. Kooste (pdf) ...
Lue lisää
Loading...

Tervetuloa kokeilemaan

Radioamatöörin on suoritettava pätevyystutkinto, mutta ilman sitäkin voi tutustua harrastukseen.

Kuka tahansa voi pitää yhteyksiä radioamatööriasemalta radioamatöörin valvonnassa. Tällaisia ns. second operaattori -yhteyksiä voi mennä kokeilemaan vaikka paikalliselle radioamatöörikerholle.

Kuka tahansa voi osallistua radiosuunnistusharjoituksiin ja -kilpailuihin.

Harrastuksen voi myös aloittaa kuuntelija-amatöörinä radioamatööritaajuuksia kuunnellen. Suomen Radioamatööriliiton jäsenet saavat halutessaan oman kuuntelija-amatööritunnuksen. Radioamatööritaajuuksia voi lisäksi kuunnella ilman radioa erilaisten netissä olevien vastaanottimien kautta.